Destinasjonslading

«Å tilby lading er nå blitt like naturlig som å tilby WIFI»

Du har kanskje hørt om destinasjonslading, men hva er det egentlig, og hvorfor burde du tilby det?

I en verden hvor elektriske kjøretøy blir stadig mer populære, har ladeinfrastrukturen en avgjørende rolle for å fremme elbiladopsjonen. Destinasjonslading er en strategisk tilnærming som gjør det mulig for elbilister å lade kjøretøyene sine mens de opplever en destinasjon eller overnatter. Dette byr på flere fordeler, både for elbilisten og destinasjonseieren.

Hos Laddel har vi som mål å bli ledende på destinasjonslading, og i løpet av 2025 skal vi ha 20 000 ladepunkter i drift. I denne artikkelen vil vi utforske hva destinasjonslading er, hvorfor det er viktig, og hvordan det kan bidra til å forbedre kundeopplevelsen hos deg.

Destinasjonslading – Hva er det?
Destinasjonslading, som navner tilsier handler om lading på destinasjoner, typisk steder hvor man oppholder seg 4 timer eller mer. Laderne som brukes er av samme type som laderne på hjemmene våre. De har normalt 7,2 til 22 kW ladekapasitet og krever ofte at du har med din egen ladekabel.

Destinasjonslading er praktisk når man planlegger å tilbringe tid på et sted, for eksempel på hoteller, campingplasser, offentlig parkeringsplasser eller attraksjoner.

Ved å tilby flere normalladere/destinasjonsladere i stedet for kun én stor og ofte kostbar hurtiglader, kan man øke kundetilfredsheten betydelig. Flere elbilister vil kunne lade samtidig uten presset om å flytte kjøretøyene etter kort tid. I tillegg er normallading sunnere for batterihelsen, og Elbilforeningen oppfordrer til måtehold når det gjelder hurtiglading*. Disse har som regel også billigere ladepris.

Hvorfor er destinasjonslading nødvendig?
Destinasjonslading gir elbilister den bekvemmeligheten de trenger når de ønsker å lade bilen sin mens de nyter opplevelser eller hviler på en destinasjon. Det eliminerer behovet for å streve med å måtte finne offentlige hurtigladere på vei til eller fra destinasjonen. Hurtigladerne har ofte kø, er svært dyre og noen ganger vanskelig å finne. Ved å benytte seg av destinasjonsladere mens man oppholder seg kan man bruke tiden på andre, gøyere ting, og slippe å måtte sløse tiden på hurtigladerne på veien hjem, når man egentlig vil kommer seg videre.

Å lade der man uansett oppholder seg gir en stressfri, effektiv og naturlig ladeopplevelse. Ifølge Elbilforeningens ferieundersøkelse i 2022 uttrykte hele 74% av elbilistene som reiste på norgesferie ønsket om å benytte destinasjonsladere dersom tilbudet var bedre*.

Forbedre kundeopplevelsen med destinasjonslading
«Å tilby lading på vår destinasjon er et konkurransefortrinn, flere og flere velger nå sin neste destinasjon basert på hvem som tilbyr lading, vi var nødt til å ta grep»

Destinasjonslading er ikke bare en fordel for elbilistene, det er også en kraftig måte for destinasjonseiere å øke kundelojaliteten og tiltrekke seg flere besøkende. Ved å tilby enkel tilgang til pålitelige og moderne ladere, viser destinasjonen seg som en miljøvennlig og fremtidsrettet aktør som følger utviklingen og imøtekommer etterspørselen til sine gjester.

Det finnes en haug med artikler og undersøkelser som viser at elbilister har et ønske om å lade der de kommer. Heldigvis har vi sett en positiv oppgang i antall destinasjonsladere det siste året. Her er et eksempel fra Elbilforeningen sin artikkel: «Et overveldende flertall av norske elbilister på ferie ønsker å lade der de skal stoppe fremfor å lade underveis.»*

Destinasjonslading gir også deg som eier en unik mulighet til å forlenge kundenes oppholdstid. Når elbilister vet at de kan lade bilene sine mens de er på stedet, vil de gjerne tilbringe mer tid og utforske hva destinasjonen har å tilby, spise eller bare nyte oppholdet lengre, noe som kan føre til økt omsetning og bedre opplevelser for gjestene. I tillegg vil de fornøyde gjestene dele den positive opplevelsen med andre, og dermed øke attraksjonen til destinasjonen. Det er også et inntjeningspotensial med å sette et påslag på toppen av ladeprisen. Påslaget, blandet med flere og lengre besøkende gjester sørger for at investeringen på ladeanlegget raskt blir betalt tilbake.

Hvordan etablere destinasjonsladere?
«Har dere elbillading? Det var et av de vanligste spørsmålene vi har fått i år»

Når man ønsker å tilby destinasjonslading, kan man f.eks. begynne i det små med noen få ladestasjoner og deretter enkelt utvide anlegget etter behov. Laddel hjelper deg med planlegging og installasjon av destinasjonsladere som passer dine behov.

Med oss får man blant annet et automatisert betalingssystem slik at dere får dekket inn strømkostnaden når noen lader, drift, administrasjon og support. Som en unik funksjonalitet har vi også utviklet et system slik at ladeprisen kan følge spotprisen på strøm, og dermed endre seg time for time.

«Alle» ønsker destinasjonslading.
Elbilforeningen sin undersøkelse fra 2022*:
– 8 av 10 savner destinasjonsladetilbud

Totalt 6500 respondenter.
– 4 % benyttet i hovedsak destinasjonslading på elbilferie.
– 42 % benyttet en kombinasjon av destinasjon- og hurtiglading.
– 54 % benyttet hovedsakelig hurtiglading på elbilferie
– 78 % ville benyttet seg mer av destinasjonslading hvis tilbudet var bedre. (11 % vet ikke om de ville det, 11 % ville ikke det).

Konklusjon – lading, enkelt.
Destinasjonslading er en praktisk og viktig tilnærming for å imøtekomme elbilistene sine behov. Hos Laddel ønsker vi å lede veien innen destinasjonslading og skape en enkel og praktisk ladeopplevelse for alle. Ved å tilby flere ladere på attraktive destinasjoner kan dere forbedre kundeopplevelsen, tilrettelegge for morgendagen og støtte en bærekraftig fremtid.

Ta gjerne kontakt med oss på Laddel hvis du ønsker å vite mer om hvordan vi kan hjelpe deg med å implementere destinasjonslading og bidra til å forme en grønnere og mer brukervennlig transportløsning.

Artikler:

  • https://elbil.no/alle-vil-lade-pa-reisemalet/
  • https://elbil.no/er-hotellkjedene-klare-for-sommerens-ferierende-elbilister/
  • https://elbil.no/fortsatt-tynt-med-destinasjonsladere-pa-campingplassene/
  • https://www.fvn.no/aktuelt/bil/i/ve8GOX/elbilforeningen-fraraader-mye-hurtiglading